Holland zenék? Miért ne?

Napi DUTCH

Napi DUTCH

Miből lesz a cserebogár? avagy How much is the fish?

Hoeveel kost de vis? ahogy ez egy holland szájából hangzana - apropó tudja valaki azóta hogy mennyi?

2021. október 15. - krisnwesson

Van ez a bizonyos 'How much is the fish?' című Scooter nóta...ki az aki nem ismeri? Gondoltam...mindenki ismeri!

Ha esetleg mégis van, aki nem akkor annak egy kis felzárkózatás következik:

Nos erről van egy érdekességem mára, miszerint a dal iszonyat régi. De tényleg. Eredetileg népdal volt, a címe pedig úgy hangzott: Son ar chistr (azaz "The song of the cider") és francia eredetű, amibe keveredett némi kelta hatás is. Valljuk be ez azért a hangzásán és a címén is tetten érhető.

1976-ban aztán egy holland együttes a Bots fogta és jól feldolgozta 'Zeven Dagen Lang' néven. A zene mind a folk, mind a pop hatását is mutatta, amely jellemző volt az együttes 'Voor God En Vaderland' című albumára őgy egészében, amely a fenti kislemezt is tartalmazta.

A dallam már akkoriban is jól működött, a Bots együttesnek is a 'Zeven Dagen Lang' volt a legnagyobb sikere, a fenti albumról is ez az egyetlen széles körben ismert daluk, mellyel akkoriban a listák 23. helyéig jutottak.

...és hogy hogy hangzott ez a '70-es években? Így:

A dallam időtállásának ékes példája, hogy a Bots slágere után még legalább negyven feldolgozása született és még ki tudja mennyi fog. A keményebb, modern elektronikus zene kedvelőinek egy Frenchcore stílusban íródott "csapatós-veretős" verzió Sefa tolmácsolásában (igen, ő is holland :D ):

Tot ziens! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://napidutch.blog.hu/api/trackback/id/tr3516721694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása