Holland zenék? Miért ne?

Napi DUTCH

Napi DUTCH

Vreugdevuren - a holland újévi máglyaégetés

Hollandiában a máglyaégetés Szilveszteri hagyomány, amit a tengerparton tartanak. Idén még láthatod te is!

2021. november 11. - krisnwesson

Közeledik az év vége és ha a vírushelyzet engedi, még nem késő repjegyet foglalni az egyik legmenőbb újévi tradíció megtekintésére, a máglyaégetésre.
Hollandiában minden éven Szilveszter napján Hága két külvárosának lakói kimennek az Északi-tenger egyik strandjára, hogy megépítsék a bolygó két legnagyobb máglyáját.

Ez egyfajta verseny: a két legénységnek mindössze hat napja van arra, hogy minél több fa raklapot egymásra rakjon, karácsony után kezdődik. Majd szilveszter éjfélkor felgyújtják az építményeket. Az elmúlt évben a scheveningeni fiúk legyőzték a Duindorp negyedből érkezett riválisukat, és egy fa építményt hoztak létre, amely hivatalosan 35 méter magasra emelkedett.

Ezeknek a vreugdevurennek vagy máglyának az eredete a 19. századra és még tovább nyúlik vissza. A karácsonyfák 1850 körül jelentek meg Hollandiában, karácsony után pedig tizenéves fiúk járták az utcákat, akik kidobott fákat kerestek, hogy felgyújtsák őket. De ez a sajátos hagyomány, egyfajta polgári őrület, amelyben újévkor karácsonyfát és fát égetnek, a második világháború után kezdődött igazán...nagyban. A rendőrség az évek során sokszor lépett közbe, hogy kordában tartsa a tüzeskedést az ünnepek alatt; különösen annak tükrében, hogy ilyenkor beindul a kerstbomenjacht, azaz a favadászat azok után a fák után, ami ezeket a karácsony utáni tüzeket táplálja.

Az elmúlt évben ez a tradíció kimaradt a hollandok életéből a koronavírus miatt (emiatt egyébként zavargások is voltak a lakosság körében), ám idén a hágai önkormányzat ismét engedélyezte a máglyaégetés megrendezését. Duindorp még októberben megkapta az engedélyt a rendezvényhez és mielőtt Scheveningen zöld utat kapott volna, az önkormányzat először a környékkel akart egyeztetni a télen a tengerparton maradó pavilonok védelmét szolgáló intézkedésekről. Azóta kiderült: ezzel is mindent rendben találtak, így idén ismét összemérhetik erejüket a máglyaépítők. A koronavírus mellett egy ideig az a szóbeszéd járta, hogy nem engedélyezik tovább ezt a tradíciót, mert a hatalmas máglya égetése közben 2018-2019-ben, a tenger felől fújó erős szél miatt nem volt teljesen veszélytelen az égetés. Sőt! Szabályos tűztornádó alakult ki, a szél pedig a tüzes pernyét a nézők felé fújta, felgyújtva a környéken több éghető dolgot is. A hatóságok elvesztették a tűz felett a kontrollt és inkább amilyen gyorsan csak lehetett kiürítették a strandot és elküldtek minden nézőt a környékről is.
Ezt megakadályozván azonban idéntől a rakatok legfeljebb 10 méter szélesek, hosszúak és magasak lehetnek, lehetővé téve ezzel a tűz biztosabb kezelését, elhagyva az eddigi rekordmagas 'torony' építéseket.
Az 2018-as rakatról itt érhető el egy drón videó az építéstől az égetésig, bemutatva, hogy mekkora monumentális építményről illetve tűzről volt szó valójában.

Illetve egy másik videó, aminek a végén látszik, az égetés közbeni erős szél következménye is.

...és hát nem lennének hollandok, ha nem lenne ehhez is egy tradíciót tépláló és népszerűsítő party himnuszuk a lokálpatrióta 'Outsiders' tolmácsolásában. Ezt is iderakom :D Enjoy.

Aki tudja nézze meg, ne hagyja ki! :) De azért csak óvatosan a tűz körül!

Tot ziens! :D

A bejegyzés trackback címe:

https://napidutch.blog.hu/api/trackback/id/tr8116752702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.11.17. 08:14:42

S ilyenkor a szuper-öko-bio-nano-sötétzöld-hollandok hol vannak?

krisnwesson 2021.11.19. 22:42:39

@gigabursch: a zöld lehet a kulcsszó :D
süti beállítások módosítása