Holland zenék? Miért ne?

Napi DUTCH

Napi DUTCH

Het Feestteam

A hardstyle-ba oltott holland karneváli hangulat :D

2021. október 20. - krisnwesson

Kicsit szürreális ez is, de nagyon holland.

A Feestteam, egy bulislágerekre specializálódott énekes duó. Alábbi slágerükben ügyesen ötvözték a hardstyle stílust a holland 'carnivalsmuziek' -al (karneváli, farsangi zene...nehéz meghatározni mi ez pontosan magyaul...olyan igazi bazáros :D )

....és tényleg van itt minden kérem, mint a búcsúban: színes öltöny, rózsaszín bulldózer és a bulisátor, ahová mindenki befér csapatni egy kicsit :D Hét közbeni túlélős, hangulat feldobósnak tökéletes, hogy aztán hétvégén, amikor újra eszedbe jut legyen mire ugrálni. :)

 

Tot ziens! :D

De Kraaien

Nos azt kell mondja, hogy a holland rap/hip-hop meglehetősen...furcsa!

A De Kraaien egy holland rap formáció, ami a furcsát már a szürrealitással is erősen keveri és ezzel létrehoz egy semmihez nem fogható elegyet a tér-idő kontinuumban.

2012-ben lettek ismertek, az 'Ik vind je lekker' című videójukkal lettek ismertek. Külön érdekesség, hogy a szövegeik, főként hágai nyelvjárásban íródtak. :) Az, hogy ilyenre is figyeltek, eleve LOL! :D 

A fenti sláger 2013-ban 10.000 kislemez eladással aranylemez lett. Nagyon nem is érdemes erről mást és többet mondani. Akinek bejönnek a fura dolgok, annak ez is be fog. :D

Tot ziens! :D

Hakkuh 101

Hardcore/Gabber tutorial

Bizony van az a - Hollandiában egyébként igen népszerű- zenei stílus, amihez nem tanítanak tánclépéseket a tánciskolákban, amihez már nem elég az, amit egy átlag retro buliban elő lehet adni a tömegben lötyögve...ha igazi kuriózum szeretnél lenni a táncparketten a 150 BPM feletti gyorsaságú zenék alatt is, vagy csak egyszerűen bejön a téma, itt egy remek oktatóanyag, amiből magadba szívhatod az alapokat. :) Legyen hozzá egy Nike Air Max-ed, a stílus képviselőinek kedvenc márkája :) Kezdjük akkor...

Huhh...nem semmi ugye? Remélem rendesen elfáradtál, már a videó nézése közben. A kitartó gyakorlás után most pedig lássunk egy zenét, amin gyorsan le is tesztelheted mit tudsz. 

A kardio edzés mára meg is van. Jó pihenést! :)

Tot ziens! :)

Miből lesz a cserebogár? avagy How much is the fish?

Hoeveel kost de vis? ahogy ez egy holland szájából hangzana - apropó tudja valaki azóta hogy mennyi?

Van ez a bizonyos 'How much is the fish?' című Scooter nóta...ki az aki nem ismeri? Gondoltam...mindenki ismeri!

Ha esetleg mégis van, aki nem akkor annak egy kis felzárkózatás következik:

Nos erről van egy érdekességem mára, miszerint a dal iszonyat régi. De tényleg. Eredetileg népdal volt, a címe pedig úgy hangzott: Son ar chistr (azaz "The song of the cider") és francia eredetű, amibe keveredett némi kelta hatás is. Valljuk be ez azért a hangzásán és a címén is tetten érhető.

1976-ban aztán egy holland együttes a Bots fogta és jól feldolgozta 'Zeven Dagen Lang' néven. A zene mind a folk, mind a pop hatását is mutatta, amely jellemző volt az együttes 'Voor God En Vaderland' című albumára őgy egészében, amely a fenti kislemezt is tartalmazta.

A dallam már akkoriban is jól működött, a Bots együttesnek is a 'Zeven Dagen Lang' volt a legnagyobb sikere, a fenti albumról is ez az egyetlen széles körben ismert daluk, mellyel akkoriban a listák 23. helyéig jutottak.

...és hogy hogy hangzott ez a '70-es években? Így:

A dallam időtállásának ékes példája, hogy a Bots slágere után még legalább negyven feldolgozása született és még ki tudja mennyi fog. A keményebb, modern elektronikus zene kedvelőinek egy Frenchcore stílusban íródott "csapatós-veretős" verzió Sefa tolmácsolásában (igen, ő is holland :D ):

Tot ziens! :)

Paul Elstak

The Godfather of Hardcore

A mai post Paul Elstak-ról szól, akiről rengeteget lehetne írni. A legendás DJ/producerről és a kezdetekről egy másik blogon írtam is egy hosszabb, tényekre koncentráló bejegyzést, így akit édekel a történetének eleje, az keresse fel érdekességként a 90smusic.blog.hu oldalt. 

Ebben a postban most a 21. századi munkáját mutatom be, ami 2001-ben kezdődött amikor is emberünk alapított egy kiadót, az Offensive Records -ot, ami a már a '90-es évektől népszerű hardcore műfaj újjáéledésével minden évben tudott egy új lemezt kiadni. 2003-ban jelentkezett saját klippel a 'Hardcore State Of Mind' című dalához. Ezt követően gyakran lépett fel hardcore DJ-ként, valamint különböző televíziós műsorokban is feltűnik Hollandiában.

2010. november 8 -án jelenik meg az általa írt New Kids Turbo című film címadó dala. A New Kids önmagában megérne egy másik bejegyzést, aki látta, tuti nem felejti el. Röviden: egy holland comedy sketch, ami egy csapat egyáltalán nem életrevaló, antiszociális fiatalról szól, akik egy észak-brabanti kis faluban, Maaskantjéban laknak. készült róluk két nagyfilm is, tele abszurdabbnál abszurdabb poénokkal ( az első a fent már említett New Kids Turbo a másik pedig a New Kids Nitro). Sokatmondó, már a Turbo videóklippje is, amiben Paul is cameozik egyet  :D

Producerként részt vett többek között a népszerű holland rapper, Jebroer dalainak készítésében is (őt talán idehaza arról lehet ismerni, hogy egy számát feldolgozta a német Scooter együttes - ez volt a My Gabber éééés...ha már Scooter: a fenti New Kids 'formáció' a Friends Turbo videójukat is végig ökörködi :D), de saját zenékkel is jelentkezik és a mai napig aktív előadónak számít.

A legújabb munkáit jellemzően a népszerű happy harcore / hardstyle stílus jellemzi. Ezzel érte el anno is a legnagyobb sikereket.

Aki viszont a fentiek olvasása után bővebben is érdeklődnek Paul Elstak munkássága után, az rengeteg zenét találhat tőle a különböző platformokon. Javaslom mindenkinek, tegyen egy próbát vele, megéri.

Tot ziens! :)

Schorre Chef & MC Vals

Majdnem mint, MC Hawer vs. Tekknő...csak hollandul....vagy olyasmi

Az előző posztokban felvázolt bulihangulatot nem rontanám el ezúttal sem. Kanyarodjunk kicsit Észak-Brabant tartomány felé, innen, egészen pontosan Eindhovenből indult ugyanis a címben szereplő két fiatalember ...neeem, nem MC Hawer és a Tekknő! Bár kétségkívül akad némi párhuzam...lakodalmas vs. modern hangzás itthon, az bizony (kb.) schlager vs. moder hangzás odakint.


Schorre Chef & MC Vals számára a zenei karrier egy hatalmas poénnal kezdődött. 2016 végén, viccből ugyanis írtak egy számot, amit aztán ki is adtak. Az Ik Moet Zuipen!" (Innom kell!) igazi party nóta lett, amit felkapott a közösségi média és ahogy az lenni szokott, jól el is terjesztette. Ez számos fellépéshez segítette őket a kávézóktól a fesztiválokig, majd a PartyfrieX nevű, szintén buli slágerekre ráálló (naná, ilyen névvel mit játszanának? Jazzt? :D) duóval újra kiadták a fenti nótát, amit azóta a BUMA NL (ami kint olyan, mint kb. itthon az EMeRTon, vagy az Artisjus-díj) 2018-ban a legjobb bulislágernek nyilvánította. Azért nem rossz ez egy tréfából indulva...
A videóklipre nem is tudom hirtelen mir írjak. Nem egy nagy költségvetésű klip, nyilván nem is ez, meg a színvonalas vizualitás volt a cél. Elnézve a koncepció nagyjából annyi lehetett, hogy: "gyerekek, menjünk el valami tengerpartra ahol jó idő van, b*sszunk be és közben majd forgatunk valamit, OK?" Valószínűleg a felhasznált pia összértéke többe került, mint maga a videó. De sebaj :D Elrettentésnek így se rossz. :D

Viszont már Észak-Brabant szóba került a bevezetőben, figyelembe ajánlanám még a srácok másik nagy őrültködését, ami ennek az országrésznek a bemutatását célozza meg, bemutatva annak minden jellegzetességét a szövegben, mint pl a jellemzően sokat használt G hang a szavakban, a 'Houdoe'kifejezés (ami kb a Take care (Vigyázz magadra) megfelelője a brabanti holland nyelvben), kitérve a hajnalig tartó tivornyákra és arra, hogy szerintük az ország ezen részén vannak igenis a legnagyobb bulik! Ha valaki önszorgalomból szemezgetné a szöveget itt találja:

https://www.musixmatch.com/lyrics/Schorre-Chef-MC-Vals-Plug-N-Play/Het-Mooie-Brabant

A videóklip pedig:

Tot ziens! :)

De Alpenzusjes

Alpesi nővérek a Holland síkságon...teljes képzavar :D

Chantal van Geelen és Kirsten Stroek együtt alkotják a De Alpenzusjes (azaz Alpesi nővérek) nevű holland énekes duót.
A két lány a tilburgi Brabant Konzervatórium és Táncakadémia növendékei voltak, ahol életre szóló barátságot kötöttek, köszönhetően többek között valószínűleg annak is, hogy mindketten teljesen őrültek a szó legjobb értelmében. :) "Őrültségük" leképzése a koncerteken és a videóklipekben is átjön.
A duó már a '80-as években is létezett (más tagokkal természetesen), hiszen eredetileg 1980-ban alapították, 2009-ben megszűnt és 2010-ben újjáalakult. Ahogy a nevük is sugallja, főleg holland nyelvű "Tiroler" schlager zenét készített.
A fiatalításnak köszönhetően azonban a "schlager" zene a mai hangzással is keveredett, így biztosítva minden velük bulizónak hamisítatlan holland bulihangulatot. 2011-es első slágerük megjelenése óta, állandó vendégei a holland party sátraknak a fesztiválokon.

"Zing mee met de hits… want waar De Alpenzusjes komen… wordt het een feest om van te dromen!"

Kis ízelítő gyanánt pedig:

Tot ziens! :D

Snollebollekes

A party amibe a föld is beleremeg

Snollebollekes

Az együttest, ami inkább egy úgynevezett "feestact" Rob Kemps
humorista, valamint Jurjen Gofers és Maurice Huismans DJ -k alapítottak. Egyetlen célja, mint ahogy az elnevezés is mutatja: bulislágereket ontani, a jókedv érdekében. Zenéjük egyesíti a népiesebb elemeket az effektív holland hardtyle zúzással. :D Magyar füllel egészen szürreálisnak hat elsőre.


2019 márciusában a Snollebollekes két teltházas koncertet adott a 25.000 fő befogadóképességű Gelredome stadionban, Arnhemben.Ez az a hely ahol a Hollandiába érkező nemzetközi sztárok is fellépnek általában, valamint ahol a 2000-es Futball Európa Bajnokság néhány meccsét is rendezték.

Legismertebb számuk (na nem itthon) talán a Links, Rechts. Státuszát tekintve személyes tapasztalataim szerint is egy alap holland buliból kb. kihagyhatatlan, mindenki ismeri a szövegét, mint nálunk egy 'Álomhajónak', vagy 'Szállj el kismadárnak' és óriási party hangulat kerekedik a tömegben, abban a pillanatban amikor felcsendül.

 ...és, hogy hogyan működik ez valójában? Eszement party hangulat lesz, nem túlzás. Az alábbi felvétel a 2019-ek Kings Day-en készült, Breda-ban amikor is a híradások szerint a közeli otthonokban érezhető volt az előadás talajremegése a 'Links, rechst' alatt, mivel a helyszínen a fenti nótára emberek tízezrei táncoltak, ugráltak szinkronban, valahogy így:

A felpörgetett "hollandosított" verzió:

 Tot ziens! :)

süti beállítások módosítása